Resipi Bingka Beras

Resipi Bingka Beras

Asyik viral Apam Beras je, apa kata kali ini SAJI kongsikan resipi istimewa dari Chef Ismail iaitu Bingka Beras. Tapi tak guna beras pun…hehehe

Bahan-bahan
  • 600 gm tepung beras
  • 100 gm tepung gandum
  • 600 ml santan cair
  • 400 ml santan pekat
  • 300 gm gula
  • 300 gm gula merah
  • 300 ml air
  • 2 helai daun pandan
  • ½ sudu kecil garam
  • Sedikit bijan – sangai
Cara Buat
  1. Satukan gula, gula merah, air dan daun pandan di dalam periuk. Kacau perlahan-lahan hingga larut. Biarkan sejuk.
  2. Santan cair digaul bersama tepung beras dan tepung gandum hingga sebati.
  3. Kemudian tuangkan air gula tadi. Kacau sebati dan ditapis.
  4. Selepas itu, masukkan santan pekat dan kacau lagi. Masak di atas api sederhana hingga bancuhan tadi separuh pekat.
  5. Sapukan acuan dengan minyak dan panaskan seketika.
  6. Masukkan adunan tepung dan taburkan bijan. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama25 minit hingga 30 minit atau sehingga masak.
Sumber

Related Posts: